Skip links

November 2020

Fossilfritt prosjekt i Fredrikstad

Første fossilfrie prosjekt i kommunal regi med bruk av elektriske gravemaskiner

Bærekraft og miljø var fokus da maskinfører Torgeir Lund overlot spakene til Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård. Endelig kom debuten til en elektrisk gravemaskin i et kommunalt anlegg. – For meg er dette som å bruke en helt vanlig gravemaskin. Men den har strømforsyning i stedet for dieseltank. Og så er den såpass stillegående at det er mye mindre komplisert å kommunisere med en rørlegger som holder på i grøfta. Dermed er det jo sikrere også, sier Torgeir Lund.

Knut Arne Bjerke, anleggsleder og Trond V. Hansen, prosjektleder og Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård.

– For meg er dette som å bruke en helt vanlig gravemaskin. Men den har strømforsyning i stedet for dieseltank. Og så er den såpass stillegående at det er mye mindre komplisert å kommunisere med en rørlegger som holder på i grøfta. Dermed er det jo sikrere også, sier Torgeir Lund.

Maskinfører Torgeir Lund bak spakene i hel-elektriske gravemaskin.

Elektriske maskiner
Dette nøkkelprosjektet for Park & Anlegg består i 500 meter med nye vann- og avløpsrør på Lisleby i Fredrikstad. Det blir også 850 meter ny sykkelvei og fortau i Lisleby Allé. De nye elektriske gravemaskinene skal med andre ord grave mange meter i debutoppdraget.

Arbeidet med ytre miljø er et viktig fokusområde for bedriften. De første gravemaskinene får selskap av både elektriske-/batteridrevne hoppetusser og motorsager. Mange av våre arbeidsoperasjoner påvirker omgivelsene, og det jobbes hele tiden hardt med å minimere vår påvirkning på ytre miljø.

Lars-Erik Sundell, daglig leder Park & Anlegg og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård var imponert over stillheten på arbeidsplassen, til tross for at det var en gravemaskin i fullt arbeid. Alt han hørte var hydraulikken og at det summet litt. Anleggsplassen i Fredrikstad er fossilfri, noe både en miljøbevisst ordfører og daglig leder Lars-Erik Sundell i Park & Anlegg er stolte av.

Maskiner i bestilling
– Fra starten av prosjektet har vi en elektrisk gravemaskin i drift på prosjektet. Vi har flere i bestilling og den neste ankommer anlegget i desember. De andre maskinene i prosjektet bruker den nyeste motorteknologien og går på biodiesel. Dette ser veldig bra ut.

Fra 2025 er det besluttet at alle prosjekter i regi av Fredrikstad kommune være utslippsfrie. Vi merker også interessen fra private byggherrer som etter hvert begynner å verdsette og se fordelene med miljøvennlig prosjektdrift. Pilotprosjektene i offentlig regi er viktige, og stimuleres og støttes også av det offentlige. En annen lavt hengende frukt er å konvertere deler av bilparken til elektrisk. Dette har vi en plan på i Park & Anlegg kan Sundell fortelle.

Bypakke Nedre Glomma
Anlegget som er startet i Fredrikstad støttes økonomisk av Bypakke Nedre Glomma, som bidrar med statlige stimuleringsmidler for miljøtilrettelegging.

– Elektriske gravemaskiner er tre ganger så dyre som de konvensjonelle. Heldigvis støtter statlige Enova oss med halvparten av merkostnaden for å velge elektrisk fremfor dieseldrevet, forteller Sundell.

I Park & Anlegg jobber vi hver dag med kontinuerlig forbedring. Et av de viktigste områdene våre er kontinuerlig å jobbe med å minimere vår påvirkning på ytre miljø i våre prosjekter.

Stolt samarbeidspartner til fossilfritt prosjekt
– Park & Anlegg er stolt over å ha blitt valg som samarbeidspartner til Fredrikstad kommune sitt første fossilfrie anleggsprosjekt med bruk av elektriske gravemasiner. Vi synes det er veldig spennende og bra at kommunen går foran i denne utviklingen, og det passer godt med våre egne planer og målsetninger om utvikling over til en renere og mer miljøvennlig prosjektdrift de kommende årene.

– I dette aktuelle prosjektet vil vi selv høste erfaringer med bruk av gravemaskiner på elektrisitet og på biodrivstoff, samt at vi vil gjennomføre en del tiltak som er opplærende for oss selv og bra for miljøet. Dette ser vi virkelig frem til, sier Sundell.

Fredrikstad kommune og Park & Anlegg med grønt prosjekt på Lisleby i Fredrikstad

Fakta om Grønt Prosjekt på Lisleby i Fredrikstad

  • Pilotprosjekt for Fredrikstad kommune.
  • Første fossilfrie anleggsprosjekt i kommunal regi i nedre Glomma regionen.
  • 500 meter med nye vann- og avløpsrør og 850 meter ny sykkelvei med fortau.
  • Maskiner og verktøy i prosjektet skal være fossilfrie, altså være elektiske eller bruke biodrivstoff.
Return to top of page
X